boek 6

copyright - © Ivan Vanherpe - De Kronieken van de Westhoek - info@dekroniekenvandewesthoek.be

De Kronieken van de Westhoek

Deel 6 – 712 bladzijden

 

De Kleinzonen van Clovis: wanneer Chlotarius, de zoon van Clovis sterft in het jaar 561 wordt zijn grote Frankenrijk verdeeld onder zijn 4 zonen Charibert, Gontran, Sigebert en Chilperik. Chilperik krijgt de regio tussen de Somme en Zeeuws-Vlaanderen als erfdeel en wordt hierdoor onder andere de koning van het prille Vlaanderen. De twee schoondochters Brunhilde en Fredegonde zullen gaandeweg op de voorgrond treden en ervoor zorgen dat de strijd om de macht een treurspel van bloedvergieten wordt. (periode 560-610)

 

Wonderlijke Histories van Vlaanderen: Marcus van Vaernewyck buigt zich in de 16de eeuw over de kronieken van de oude geschiedschrijvers. Hij sleurt ons terug naar de tijd van de Galliërs, de Germanen en de Franken. De hoofdrolspelers van die tijden zijn ongetwijfeld Clovis en Karel de Grote. En ook een klein beetje de mythische figuren Falander en Liederik. (periode -100 tot 900)

 

Het Debacle van Westrozebeke: Filips van Artevelde en zijn Gentenaars plegen een staatsgreep en nemen de macht over Vlaanderen. Dat laten de Fransen niet zomaar gebeuren. Via de Leie bij Komen komen ze plunderend het land binnen. Het komt tot een dramatische veldslag aan de mistige Goudberg van Westrozebeke. De Franse revanche voor de verloren slag van Kortrijk 1302 is een feit. (1382)

 

Beroering in Ieper: Isodore Diegerick ontdekt een handschrift van schepen Pieter van de Letewe. Een manuscript uit 1477. Van de Letewe omschrijft de putsch die de Ieperlingen plegen op het stadsbestuur tijdens het voorjaar van 1477. De ambachtslieden en het gemeen laten niet langer met zich sollen en zetten de Ieperse wetgeving zonder verpinken weer naar hun hand. (1477)

 

Berichten uit Kortrijk: het jaarboek van Kortrijk, van 1814, op basis van de handschriften van Jacques Goethals-Vercruysse, stuurt me naar de 15de eeuw. De getuigenissen over extreme weersomstandigheden en menselijke ellende wisselen af met het oorlogsrelaas van een strijd die zich afspeelt tussen de Gentenaars en de koning van Frankrijk. Met Kortrijk geprangd tussen beide partijen. (periode: 15de eeuw)

 

Johanna & Filips de de Storm: Maximiliaan van Oostenrijk en de Spaanse koning Ferdinand regelen een dubbel huwelijk tussen hun kinderen. Johanna van Castilië trouwt zo met onze hertog Filips de Schone. De Spanjaarden komen naar Vlaanderen. Het huwelijk van Johanna en Filips zwalpt door hevige stormen. Johanna wordt stilaan waanzinnig en Filips bekoopt de Spaanse alliantie met zijn leven. (periode 1490-1505)

 

De Jeugd van Keizer Karel: ik ga op zoek naar de jeugd van de Vlaamse prins die het schopt tot een van de grootste wereldleiders uit onze geschiedenis. Op 24 februari 1500 wordt Karel van Oostenrijk geboren in het kleinste kamertje van het Gentse Prinsenhof. Vanaf 1515 gaat het steil bergop met de carrière van de prins. (periode 1500-1520)

 

712 bladzijden -

bestel boek à 27,50 €

 

 

Vogelvrij: zowat 500 jaar geleden gaat priester Maarten Luther in het verzet tegen de aftroggelarij en het systeem van de aflaten van de toenmalige katholieke kerk. Zijn protest wordt aanvankelijk door de paus weggehoond, maar daar komt verandering in als miljoenen arme stakkers van zowat heel West-Europa beginnen in te zien hoe erg ze beduveld werden door de kliek van Rome. Luther zelf wordt vogelvrij verklaard. Ik sta aan de vooravond van eeuwen gevuld met katholieke repressie. (periode 1515-1521)

 

De grote Kroniek van Keizer Karel: de jonge keizer Karel van Oostenrijk weet in 1520 nog niet wat hem allemaal te wachten staat. Ik stap rond die periode in zijn leven en beleef de gebeurtenissen van op de eerste rij. Zijn bestaan is een armetierige aaneenschakeling van reizen, oorlogen en geweld. Een krampachtige zoektocht naar de macht over Europa die uiteindelijk veel te groot blijkt voor deze één man. (periode 1520-1558)

 

Dagboek uit Ieper: ik ga op zoek naar de beklijvende levensomstandigheden in het Ieperse tussen 1485 en 1558. Een verhaal van winters en zomers buiten hun normale doen. Pest, ja vooral de pest. Een keizer die voortdurend oorlog wil voeren met buur Frankrijk vraagt de schamele inwoners dan nog om financiële hulp. Iets wat in het Ieper van de 16de eeuw erg moeilijk valt. De concurrentie van Nieuwkerke, Wulvergem en Poperinge slaat diepe bressen in de successtory van Ieper. (periode 1520-1558)

 

Vreugdevuren in Veurne: het leven tussen 1486 en 1558 in Veurne en in Veurne-Ambacht wordt gekruid door een afwisseling van oorlog en vrede, een mix van ellende en vreugde. De Fransen haten de komst van de Duitsers naar de Nederlanden en zaaien er grote verdeeldheid. De mensen van de Veurne blijven Maximiliaan en zijn kleinzoon keizer Karel door dik en dun steunen. Iets wat niet overal het geval is in maritiem Vlaanderen. Uiteindelijk vecht iedereen tegen iedereen. (periode 1485-1558)

 

Chronike van Elverdinghe: Elverdingenaar Jacob Pladijs, alias Jacobus Espinoy, noteert de gebeurtenssen die de Westhoek teisteren tussen 1555 en 1579. De natuur wil niet mee. Regen, wind en vorst zorgen voor barslechte oogsten en dramatische hongersnood. Veel erger nog is het protest dat ontstaat tegen het katholiek geloof. De aanvankelijk onschuldige sermoenen eindigen in brutale moorden en eindeloze vernielingen in zowat de hele streek. De Westhoek staat in brand. (periode 1555-1579)